Den 16 september 1920 detonerar en bomb mitt på Wall Street, en bomb som sätter hela USA i gungning. Ett gigantiskt utredningsarbete drar igång där spekultionerna går höga om huruvida de skyldiga är kommunister, italienare eller terrorister. Än idag är brottet, och kommer naturligtvis att förbli, ouppklarat.
Inte långt ifrån bombexplosionen står tre vänner och samtalar. Kommissarie James Stratham, läkaren och krigsveteranen Stratham Younger och den franska strålningsforskaren Colette Rousseau. Efter explosionen kidnappas den unga Colette och jakten på de skyldiga tar sin början.
På pappret är det ett intressant koncept Jeb Rubenfeld bjuder på i Dödsdriften och som borde tilltala alla älskare av historiskt förankrad spänningslitteratur. Och till viss del gör det det. Det är spännande och Jed väver samman en historia som friskt blandar verkliga händelser och personligheter som Marie Curie och Sigmund Freud med helt påhittade.
Bokens brist är dess pratighet. Det är alldeles för många ord. Historien skulle ha vunnit på en vända till på redigeringsbordet. Det blir pratigt, omstädigt och ibland oengagerande. Vilket är synd, för synopsisen lovar gott men jag är helt enkelt inte tillräckligt intresserad för att läsa de sista sidorna. Synd för bitvis är det spännande.
Jed Rubenfeld har tidigare gett ut en roman men är kanske mest känd tack vare sin hustrus bedrifter. Amy Chuas bok Tigermammans stridsrop skapade rubriker när den kom ut. Jag läste inte den och har heller inte läst Jeds första bok Analys av ett mord, en bok som även den ska blanda historiska händelser med ren fiktion och där även Sigmund Freud spelar stor roll.
Betyg: **
Antal sidor: 450
Förlag: Damm
Andra som läst boken:
Fru E
Deckarhuset