Den åttonde dödssynden av Rebecka Edgren Aldén |
Högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja. De sju första dödssynderna är säkert bekanta och många är lätt applicerbara på vår moderna värld och skrämmande aktuella än idag. Men kanske saknas det någon… en åttonde synd.
Den digitala världen fascinerar och skrämmer på en och samma gång. För många som är mitt uppe i den med dagliga uppdateringar på facebook, twitter, bloggar, snapchat och andra sociala medier är det är en del av vardagen, men risken finns att det tar överhanden. Gränsen mellan att visa och dokumentera det verkliga livet eller att skapa en illusion av ett perfekt liv är hårfin.
Rebecka Edgren Aldén har skrivit en i allra högsta grad aktuell bok. I Den åttonde dödssynden som nu kommit ut i pocket möter vi Nora, lyckad bloggare och föreläsare som lever ett perfekt liv med man och två barn i en nyrenoverad stor villa. För tio år sedan råkade hon ut för en olycka som fullständigt förändrade hennes liv, något hon idag drar nytta av med sina självhjälpsböcker, tidningskrönikor och inspirationsföreläsningar. Men allt är inte guld som glimmar och det finns naturligtvis inte något sådant som ett perfekt liv. Nora ska precis börja skriva sin nya bok, en bok som utgår från de sju dödssynderna när det flyttar in en ny granne i området och allt ställs på ända. Ordningen och hierarkierna i den lilla kvarteret rubbas och snart pockar gamla, förträngda minnen på uppmärksamheten. Vad är det egentligen som händer?
Just nu känns Den åttonde dödssynden som en väldigt aktuell bok. Jag får ofta frågor om bloggar, facebook, twitter och instagram. Folk undrar hur det fungerar och allt som oftast stöter jag på attityden att ”bloggare inte är ett riktigt yrke” och stor förvåning hur man kan leva på sin blogg. Vilket jag inte gör vill jag bara förtydliga, jag ingår inte i den exklusiva skaran.
Början på boken är synnerligen aktuell och lite skrämmande, och har en känsla av att det är många som sugs in i den här lite speciella digitala världen och ibland har svårt att hantera det och att skilja den från den verkliga världen. Läsningen blir nästan lite obehaglig. Men det är ingenting mot vad som kommer sedan när boken ändrar karaktär och blir en psykologisk thriller där det är svårt att veta vad som är inbillning och vad som är verklighet.
Det är spännande och en bok som väcker en del tankar men jag saknar det där lilla extra som gör att själva thrillerdelen känns unik. Men det är lättläst och spännande och en perfekt sommarbladvändare. Min enda invändning är att det inte riktigt känns som om de båda delarna inte riktigt hör ihop, de är lite för olika och övergången blir lite för abrupt.