Besökaren – om en författare, hans stalker och ett avhugget huvud

Besökaren av Dag Öhrlund

Besökaren av Dag Öhrlund är en spänningsroman om en författare, hans stalker och ett avhugget huvud.

Det är en bok som väcker tankar och känslor. Ord som ”fruktansvärt”, ”omoraliskt”, ”hur kan man”, ”besvikelse över människorna” och ”förbannade karl” blandas med ”spännande”, ”bra”, ”välskriven”, ”läslust” och ”ett så fint språk” när Bokmalen träffades för vårens sista bokcirkel.

Moral – Det är vad den här boken handlar om. Utan att för den skull vara moraliserande. Som läsare är dock lätt att sätta sig på moralens höga hästar. Att genast fördöma. Kanske alldeles för lätt.

Personlig moral – Tristans svekfulla beteende när han bedrar sin fru får oss som läsare att rynka på näsan. Omoraliskt. Upprörande.

Samhällelig moral – Vårt trygga, svenska folkhem som lämnar familjen med ett svårt sjukt barn i sticket. Som låter dem klara sig själva. Som förutsätter att föräldrarna helt ger upp sina egna liv, vilket de naturligtvis gör, för att ta hand om sitt barn. Omoraliskt. Tragiskt.

Medmänsklig moral – Det är fruktansvärt vad människor är i stånd att göra mot varandra. Hur illa man är beredda att göra en annan människa enbart för personlig och ekonomisk vinnings skull. Så illa att man hotar och tar till våld för att få det man vill ha. Omoraliskt. Skrämmande. Beklämmande.

Men Besökaren är också en bok om hopp. Mitt i allt det omoraliska finns ljusglimtar.
Jag blev genast kär i Maurice, den personlige assistenten som får mig att önska att kloning var en realitet. Som får mig att önska att alla kunde få en sådan. Alla borde har rätt till någon som han i sin närhet. Som stöd och hjälp.

Vänskapen mellan Tristan och den buttre kommissarie Truut är en annan ljusglimt. Vi behöver alla sådan vänskap ibland. En som inte dömer. Som lyssnar och förstår att livet ibland är tufft. Väldigt tufft. En vänskap som förstår att pressen kan bli för stor och att det då är förrädiskt lätt att ta den enkla vägen. Att falla för frestelsen. En vän som delar en flaska whisky och lyssnar utan att döma.

Det blev många och långa diskussioner som avslutades med frustrerade stön och vilda spekulationer om vad som kommer i nästa bok.

Dag Öhrlund är en mästare på cliffhangers. Det gör oss frustrerade, otåliga, nyfikna och jag lovar, behöver han idéer inför kommande böcker om Tristan och kommissarie Truut så har vi en uppsjö. Vi vet redan vad som kommer att hända i nästa bok, det beslutades på Bokmalens bokprat den 25 juni. Så det så!

Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 493

Besökaren finns också som ljudbok inläst av Stefan Sauk. Du kan provlyssna lite här.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × två =